WHAT'S NEW AT TRINITY?

In 2016, the School of Nursing unveiled a revised curriculum that will include courses from the biological and behavioral sciences incorporated into a nursing-focused curriculum. We are very excited about offering this revised curriculum. This means that students will no longer be required to complete eight college courses prior to admission to Trinity School of Nursing. Students will still have the option to complete Anatomy and Physiology, Microbiology, General Psychology, Sociology, and Human Growth and Development courses at the college of their choice prior to admission and transfer credit to Trinity School of Nursing.

Trinity School of Nursing will be relocating to the Eastern Gateway Community College campus in Steubenville. The School of Nursing will be leasing space on the college campus. The two schools will remain separate, but will benefit from shared resources and collaboration. The move to the new location is planned for December 2017.

PROGRAM TYPE

1. What type of program is Trinity Health System School of Nursing?

Answer:  Trinity is a 2 year hospital based Diploma School for Registered Nursing.

2.  What is the difference between a “Diploma School of Nursing” and an Associate or baccalaureate program?
 
Answer:  A Diploma School of Nursing offers a strong clinical component to Nursing Education.  Trinity offers increased clinical/patient contact hours in comparison with an Associates/Baccalaureate program.  Graduates from all three types of programs must pass the same licensure exam (NCLEX-RN) to earn the title of Registered Nurse (R.N.).  When choosing which School is right for you, investigate the NCLEX-RN pass rate for the CAMPUS not College/University as a whole that you are interested in attending.  Most hospital employers offer some type of tuition reimbursement for nurses desiring to finish his or her Bachelors or Masters Degree at little or no cost to the R.N.  An Associates Degree is not necessary for a diploma graduate to pursue a Bachelor’s or Master’s Degree in Nursing. 

3.  What does ACEN Accreditation mean?

Answer:  Trinity is accredited by the Accreditation Commission for Education in Nursing  (ACEN). This accrediting organization was formerly known as the National League for Nursing Accrediting Commission (NLNAC). The accreditation process represents quality in education ensuring high levels of opportunity for student learning and student achievement.  Choosing a program which has achieved this prestigious accreditation status should be a consideration for prospective applicants. 

PREADMISSION INFORMATION

4. Do I meet Trinity’s preadmission requirements?

Answer:  The specific preadmission requirements can be found under the Admission tab of this Website.

5. When can I take the Kaplan Nursing Admission Exam if I am required to meet that particular preadmission requirement?

Answer:  The Kaplan Nursing Admission Exam is offered at the School of Nursing on the third Wednesday of each month from 9:00 - 1:00 beginning in November and ending in June.  Before an applicant can receive authorization to schedule an Admission Exam testing date, a completed Application for Admission, application fee if applicable, and all required transcripts (High School and all Colleges) must be on file at the School. 

6. What are the pre-admission course requirements for Trinity School of Nursing?

Answer:  As outlined in the Admission Section of this Website, each applicant must satisfactorily complete high school level Algebra I and Chemistry I (or college course equivalents) prior to entering the program.

7. Can I take the non-nursing courses at another college prior to enrolling in Trinity School of Nursing?

Answer: Yes. There are five non-nursing college courses that are offered as part of the curriculum (Anatomy and Physiology, Microbiology, General Psychology, Sociology, and Human Growth and Development), Although these courses are not pre-admission requirements, students have the option to complete these courses at the college of their choice prior to entrance in the program. Students can then request transfer of credit for these courses. This allows the student to just concentrate on nursing courses while enrolled in Trinity School of Nursing.

ACCEPTANCE INTO THE PROGRAM

8.  How can I be accepted into Trinity School of Nursing?    

Answer:  All accepted applicants must meet all of the required preadmission requirements outlined on this Website.

9. When will I know if I have been accepted into Trinity School of Nursing?

Answer:  Each application for admission is reviewed following receipt of all required transcripts/testing scores.  An applicant's file will not be reviewed until all transcripts/test scores have been received.

10.  When will I enter the program if I am accepted?

Answer:  Trinity begins a new class once a year every Fall Semester (August).

11.  What happens after I receive my acceptance letter?

Answer:  All accepted applicants have 30 days to submit a non-refundable Registration Fee of $200.00.  This amount will be credited to the first semester’s tuition statement providing the applicant enters the program. Trinity will hold preadmission information sessions with groups of accepted applicants in order to share pertinent information and answer any applicant questions.  Preadmission packets are mailed to all accepted applicants in June of each year.  Mandatory New Student Orientation is scheduled approximately 2 - 3 weeks prior to each Fall Semester’s start date.

12. Can I work while attending Trinity?     
 
Answer:  Many students work while attending Trinity.  Trinity is a very rigorous program.  If the need to work exists, working part-time with a flexible schedule is recommended.

13.  Can I attend Trinity School of Nursing on a part-time basis?  Are evening classes available? 

Answer:  No. Trinity School of Nursing does not offer evening classes.
Trinity nursing courses are consecutive in sequence and are only offered once per year.   

COSTS/FINANCIAL AID

14. Is Financial Aid Available through Trinity School of Nursing?

Answer:  Yes, Trinity is a U.S. Department of Education participant in the Pell Grant and Direct Loan Title IV programs.  All federal/state financial aid recipients must complete the Free Application for Federal Student Aid (FAFSA) including Trinity’s School Code:  006507.  Refer to the Tuition and Fees Section of this Website for additional financial aid information. 

15. How much will I pay to attend Trinity School of Nursing?

Answer:  The Tuition and Fees schedule can be found under the Tuition and Fees tab of this Website.

LICENSURE INFORMATION

16. Will I be able to find a job as a R.N. upon graduation from Trinity School of Nursing?

Answer:  In the state of Ohio, a graduate nurse must pass the state licensure exam (NCLEX-RN) prior to working as a R.N. Statistics for recent years indicate that 94 - 100% of Trinity's graduates were employed within one year of graduation. More details can be found in Program Outcomes section of this website.

17.  What does the NCLEX-RN “Pass-Rate” mean?
 
Answer:  The NCLEX-RN Pass-Rate indicates the percentage of graduates that successfully pass the NCLEX-RN on their first attempt in each calendar year. When considering a nursing program, prospective students should review the pass rates for the schools that they wish to attend.  When considering a school with multiple campuses, be sure to know the pass-rate for the graduates of the campus you are considering attending.  In recent years, Trinity's NCLEX-RN pass rate has been 90% - 100%. Trinity's pass rates have consistently exceeded both the National and State rates for more than twenty years. Recent pass rates are available in the Program Outcomes section of our website.

WHAT ARE OUR GRADUATES SAYING ABOUT TRINITY SCHOOL OF NURSING

This was a great program. I've learned to appreciate the knowledge I have gained in the 24 months I have been in this program. When I work beside a nurse who hasn't had this experience I'm sure glad I chose Trinity School of Nursing.

I love the experiences we get and the clinical time/preceptorship. I don't know what we would do without it. Our School really promotes professional ethics, values, accountability and everything else that goes along with good, holistic care!

The strength of this program is how the material being taught builds each semester. The process allows the student to build on previous knowledge and be able to apply this knowledge. By having a process like this, I feel that by the end of this program, I am very well prepared to take this knowledge and be a competent nurse.

Throughout the program the staff is always there to provide you with feedback, answer your questions and develop plans to make you the best. You feel close to them, and not just like another person in a 200 person class.

I appreciate the staff's "open door" policy. If I ever had any issues they were always there to talk about them with me.

The faculty has been incredibly helpful throughout these past 24 months. I don't think I could ever give enough thanks for how much they've done.

It is evident that the faculty care and work endlessly towards helping us succeed. I have loved everything about Trinity SON - the curriculum, my classmates, etc. It's the perfect fit for me.

The program has taught me how to be the best nurse I can be, not just how to pass tests.

Coming out of the program I feel very prepared to go into the workforce. The instructors never make you feel like you're alone and are always there to answer questions or just for moral support.

Faculty is amazing. They are always there to help you succeed.

The program really pushes you to do your best and really prepares you for the NCLEX and your future career in the health care profession. Having clinical experience within the first few weeks of starting the program and the entire two years is a great benefit of the program.

I have recommended this school to anyone who is even slightly interested in Nursing. I love this program.

I am 4 weeks into my orientation on my unit at Presbyterian Hospital in Pittsburgh. I was thrilled to discover early in orientation that Trinity had more than prepared me to enter the RN workforce. The foundation I was given allowed me to sail through - and pass - more easily than even some of my BSN peers. Since I've been on the unit, I have been told many times that the nurses are "impressed" with my knowledge base. I am steps ahead of many of the new RNs from other schools. I can not thank you enough for the effort you put into preparing me for my life as an RN.

 

Return to top